Harira

4.5 (175 ocen)

  • Dla 4 osób

Harira to marokańska treściwa zupa. W pełni zastąpi pożywny obiad.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    3 łodygi selera naciowego
    1 cebula
    100 g zielonej soczewicy
    50 g ryżu
    2 ząbki czosnku
    200 g pomidorów z puszki pelati
    100 g ciecierzycy z puszki
    2 łyżki soku z limonki
    2 łyżki sosu sojowego
    2 l bulionu drobiowego
    kilka nitek szafranu
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka mielonego kminku
    świeża pietruszka
    oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Harira - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Harira 1. Kurczaka kroimy w grubszą kostkę i obsmażamy na oliwie ok 1 -2 minut. Zdejmujemy z patelni i odkładamy. Na patelnie wrzucamy posiekaną cebulkę i seler naciowy. Przesmażamy i przekładamy do kurczaka. Dodajemy odrobinę oliwy i wsypujemy soczewicę oraz ryż. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do soczewicy. Oprószamy cynamonem, kminkiem i dodajemy nitki szafranu.
  • Harira 2. Zalewamy całość bulionem i gotujemy do miękkości. Dodajemy osączoną z zalewy ciecierzycę oraz pomidory z zalewą, a także mięso, seler i cebulkę. Gotujemy pod przykryciem ok 25 minut. Doprawiamy sokiem z cytryny, sosem sojowym , odrobiną soli i pieprzu.

    Podajemy ze świeżą natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Warzywa Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marokańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować