Hamburgery z wieprzowiną barbecue

0 (0 ocen)

Inna odsłona hamburgerów. W takiej formie są zaskakujące i ciekawe. Zamiast kotleta w środku umieściłam mięso wieprzowe, smażone, wymieszane z wyrazistym sosem barbecue.

Składniki:

  • Hamburgery:
    500g łopatki wieprzowej
    4 bułki do hamburgerów
    1 czerwona cebula
    4 ogórki kiszone
    4 garści rukoli
    musztarda
    majonez
    olej

    Sos barbecue:
    4 łyżki cukru
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    50ml sosu sojowego
    odrobina pieprzu
    1 łyżeczka ostrej musztardy
    100ml łagodnego keczupu

Hamburgery z wieprzowiną barbecue - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka lub na patelnię wsypujemy cukier. Podgrzewamy do momentu aż się rozpuści i zbrązowieje, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Trzymamy na gazie przez kilka sekund. Po tym czasie wlewamy sos sojowy wymieszany z odrobiną wody. Po wlaniu chłodnych płynów, karmel zmieni się w zbitą, twardą grudkę. Po kilku minutach gotowania, rozpuści się. Wtedy dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Gotujemy do momentu aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy keczup, musztardę, mieszamy.
  • 2. Łopatkę kroimy w cieniutkie plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Dodajemy sos barbecue, dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut.
  • 3. Bułki przekrawamy na pół, podgrzewamy na patelni, obie połówki smarujemy majonezem i musztardą. Kładziemy kolejno: garść rukoli, 1/4 mięsa, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone cienko ogórki. Przykrywamy drugą połówką bułki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy