Hamburgerowe koreczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BUŁECZKI
Mąkę wsyp do miski. Zrób wgłębienie, w które włóż dożdże. Polej je miodem i niewielką ilością mleka. Roztrzep delikatnie tworząc zaczyn. Odstaw na 15 minut. Później dodaj sól, przyprawy, przeciśnięty czosnek i resztę letniego mleka. Wyrób wszystko dokładnie. Jeśli ciasti jest zbyt rzadkie dodaj więcj mąki. Wyrobione ciasto odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na małe 20 bułeczek. Ja formowałam kulki i je ważyłam. Każda miała po ok 20g. Bułeczki poukładać na blasze. Każdą posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem. Piec w 180 stopniach przez 15-20 min aż będą złociste.
2.KOTLECIKI MIELONE
Mięso mielone połączyć ze startą na tarce szalotką, żółtkiem i namoczoną i wyciśniętą z rosołu bułką. Dosmaczyć wszystko solą, pieprzem i bazylią. Formować małe ok 20 g kotelciki. Każdy delikatnie obruszyć bułką tartą. Piec na rumiano ze wszystkich stron.
3.HAMBURGEROWE KORECZKI
Wystudzone bułeczki przeciąć na pół. Dolną część bułki posmarować majonezem. Górną zaś ketchupem. Na bułkę z majonezem kłaść kotlecik, potem ser, pomidor, posiekany szczypiorek i sałatę. Przykryc bułeczką posmarowaną ketchupem. Spiąć wszystko długą wykałaczką.
Komentarze