Hamburger light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SOS 1 :
Na tartce zetrzeć jednego pomidora i wymieszać z łyzką ketchupu.Przyprawić pieprzem i opcjonalnie chilli.
SOS 2:
Jogurt naturalny wymieszać z 2 łyżkami ketchupu, przyprawić pieprzem.
Mięso:
Piersi z kurczaka zmielić dodać odrobine wody, oliwy z oliwek, przyprawy do kurczaka i wbić małe jajko.Uformować w cienkie kotleciki i obsypać odrobiną bułki tartej. Mięso piec na grillu przez ok 15 min co jakiś czas obracajac. Po upieczeniu zdjąść mięso z rusztu i ułożyć na blasze piekarnika- na kazdym z nich położyć plasterek sera.Wstawić na 5 min w temperaturze 160 stopni. Bułkę przekroić na pół i wstawić do piekarnika wraz z mięsem aby były chrupiące.
Spód bułki posmarować sosem 1 ułozyć na nią liść sałaty lodowej, gruby plaster pomidora, cienkie plasterki zielonego ogórka, położyć kotlecika z serem i przykryć wierzchnią częścią bułki posmarowaną wcześniej sosem 2.
Komentarze