Hamburger LIGHT

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis na hamburgery które wszyscy uwielbiamy jednak w wersji dietetycznej! Jest pyszny i zdrowy!

  • 30 min

Składniki:

  • Pełnoziarnista bułka, pomidory, ogórek zielony, sałata lodowa, ketchup, jogurt naturalny odtłuszczony, piersi z kurczaka, ser żółty, jajko, sól, pieprz, chilli.

Hamburger light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SOS 1 :
    Na tartce zetrzeć jednego pomidora i wymieszać z łyzką ketchupu.Przyprawić pieprzem i opcjonalnie chilli.

    SOS 2:
    Jogurt naturalny wymieszać z 2 łyżkami ketchupu, przyprawić pieprzem.

    Mięso:
    Piersi z kurczaka zmielić dodać odrobine wody, oliwy z oliwek, przyprawy do kurczaka i wbić małe jajko.Uformować w cienkie kotleciki i obsypać odrobiną bułki tartej. Mięso piec na grillu przez ok 15 min co jakiś czas obracajac. Po upieczeniu zdjąść mięso z rusztu i ułożyć na blasze piekarnika- na kazdym z nich położyć plasterek sera.Wstawić na 5 min w temperaturze 160 stopni. Bułkę przekroić na pół i wstawić do piekarnika wraz z mięsem aby były chrupiące.

    Spód bułki posmarować sosem 1 ułozyć na nią liść sałaty lodowej, gruby plaster pomidora, cienkie plasterki zielonego ogórka, położyć kotlecika z serem i przykryć wierzchnią częścią bułki posmarowaną wcześniej sosem 2.

Komentarze

Podobne przepisy