Hamburger domowy

0 (0 ocen)

Popularny i lubiany fast food w wersji domowej i zdrowej

Składniki:

  • - Bułka kajzerka z sezamem 5 szt.
    - Mięso mielone 500 gram
    - Bułka tarta 3 łyżki
    - Pomidor 1 szt.
    - Sałata 5 liści
    - Cebula 2 szt.
    - Ogórek kiszony 1-2 szt.
    - Ser topiony w plastrach 5 plasterków
    - Ketchup
    - Pieprz ziołowy
    - Sól
    - Czosnek granulowany

Hamburger domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy jedną cebulę i siekamy ją w drobną kostkę, podsmażamy na rumiano. Mięso mielone przekładamy do miski. Wsypujemy bułkę tartą oraz wcześniej podsmażoną cebulę. Dokładnie mieszamy. Powstałą masę doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czosnkiem granulowanym. Całość dokładnie mieszamy. Formujemy masę na okrągłe kotlety wielkości bułki. Kładziemy je na rozgrzaną patelnię i smażymy z każdej strony, aby się zarumieniły.
  • 2. Pomidora myjemy i kroimy w średniej grubości plastry. Ogórka kiszonego również kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy ją w bardzo cienkie plastry. Liście sałaty myjemy i osuszamy.
  • 3. Spód bułki od strony wewnętrznej smarujemy ketchupem, kładziemy liść sałaty, ser, kotlet, plastry ogórka, plaster pomidora, cebulę. Wierzch bułki również smarujemy ketchupem od wewnętrznej strony i przykrywamy hamburgera.
  • 4. Bułki przekrajamy na pół i kładziemy je na rozgrzanej, suchej patelni. Dzięki temu zarumienią się i będą chrupiące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy