halloweenowe ciasteczka nietoperze

4.5 (174 ocen)

  • 35 min

Kruche mocno maślane ciasteczka mają tę zaletę, że przygotowanie ich to wielka frajda. Piecze się je zaledwie 10-12 minut. Znikają szybko. Idealne na Halloween.

  • 35 min

Składniki:

  • - masło zimne : 70
    - mąka krupczatka lub typ 500 : 140 g
    - cukier puder ( przesiany) : 60 g
    - jajko świeże małe : 1 sztuka
    - sól : 0,5 łyżeczki ( płąskiej)
    - aromat śmietankowy (w buteleczce) : 1 łyżeczka

    ponadto :

    -mąka krupcztka do podsypywania blatu : 4-5 łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Halloweenowe ciasteczka nietoperze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier puder przesiać przez sito.
  • 2. Suche składniki wymieszać. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę, połączyć ugniatając palcami. Dodać jajko, zagnieść ciasto. Uormować kulę, schłodzić 15 minut w lodówce.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C. Blat posypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. Dowolnymi foremkami wycinać ciastka, np. w kształcie nietoperzy.
  • mocno maślane ciasteczka 4. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 -12 minut na środkowej szynie.

Porady

Ciastka można posmarować gęstym lukrem z dodatkiem czarnego barwnika spożywczego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Halloween

Podobne przepisy

To może cię zainteresować