Halibut z nutką pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrożonego halibuta dzielimy części (ja miałam 3porcje),myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
2.Każdą porcję solimy i pieprzymy-przekładamy do miski lub innego naczynia.
3.Polewamy sokiem z wyciśniętej pomarańczy ,posypujemy natką,mieszamy i wkładamy do lodówki na ok 1godz. (w miedzyczasie rybę przemieszać żeby sok z pomarańczy dotarł do każdego kawałka ryby)
4.Po upływie tego czasu porcje halibuta wykładamy na wysmarowaną olejem blaszkę/naczynie,polewamy resztą marynaty,przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w 180*C (grzanie góra) ok. 20 minut. Po 20 minutach ściągamy folię i jeszcze chwilkę zapiekamy rybkę,żeby jej nadać lekkiego koloru.
Podajemy z ulubionymi dodatkami :)
Ja swojego halibuta podałam na surówce z kapusty i ziemniakami . . .
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/prosta-surowka-z-kiszonej-kapusty-2
Smacznego . . . . .
Komentarze