Halibut z nutką pomarańczy

0 (0 ocen)

Delikatna,rozpływająca sie w ustach rybka.Polecam . . .

Składniki:

  • 530g halibuta
    1 pomarańcza
    3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
    sól morska,pieprz świeżo mielone wg.uznania
    olej do wysmarowania blaszki/naczynia żaroodpornego
    folia aluminiowa

Halibut z nutką pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrożonego halibuta dzielimy części (ja miałam 3porcje),myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • 2. Każdą porcję solimy i pieprzymy-przekładamy do miski lub innego naczynia.
  • 3. Polewamy sokiem z wyciśniętej pomarańczy ,posypujemy natką,mieszamy i wkładamy do lodówki na ok 1godz. (w miedzyczasie rybę przemieszać żeby sok z pomarańczy dotarł do każdego kawałka ryby)
  • 4. Po upływie tego czasu porcje halibuta wykładamy na wysmarowaną olejem blaszkę/naczynie,polewamy resztą marynaty,przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w 180*C (grzanie góra) ok. 20 minut. Po 20 minutach ściągamy folię i jeszcze chwilkę zapiekamy rybkę,żeby jej nadać lekkiego koloru.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami :)
    Ja swojego halibuta podałam na surówce z kapusty i ziemniakami . . .
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/prosta-surowka-z-kiszonej-kapusty-2
    Smacznego . . . . .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy