Halibut w szynce parmeńskiej z duszonymi warzywami i dipem musztardowym

  • wyświetlono: 48 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dzisiaj ryba w roli głównej w towarzystwie warzyw i lekkiego dipu musztardowego. Zapraszam na filety z halibuta owinięte w plastry szynki parmeńskiej. Połączenie delikatnej ryby z wyrazistością tradycyjnej włoskiej szynki oraz rozpływający się w ustach serowy środek to połączenie, które trzeba wypróbować. Całość świetnie komponuje się z musztardowym dipem na bazie jogurtu oraz zdrową porcją duszonych warzyw.

Futka
  • 2 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

ROLADKI RYBNE
- filety z halibuta (po około 200 g)
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- 2 plastry mozzarelli
- świeży koperek
- przyprawa do ryb
- oliwa z oliwek

DUSZONE WARZYWA
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 1/2 pora
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek

DIP MUSZTARDOWY
- 120 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki musztardy kremskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Halibut w szynce parmeńskiej z duszonymi warzywami i dipem musztardowym

  • 1. Oczyszczone i pozbawione skóry filety z halibuta układamy na rozłożonych plastrach szynki parmeńskiej, oprószamy je lekko przyprawą do ryb i posiekanym koperkiem. Na brzeg układamy kawałek mozzarelli i zawijamy. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy je oliwą z oliwek. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy około 25 do 30 minut.
  • 2. Por kroimy w krążki i szklimy go na oliwie z oliwek, następnie dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem około 7 minut. Po tym czasie dodajemy plastry cukinii, ponownie podlewamy odrobiną wody, dodajemy sól, pieprz oraz zioła prowansalskie i dusimy jeszcze chwilę, aby marchewka i cukinia były odpowiednio miękkie (najlepiej al dente).
  • 3. Jogurt naturalny mieszamy z dwoma łyżkami musztardy kremskiej (słodka i dość ostra) oraz oliwą z oliwek. W razie konieczności doprawiamy dip solą. Upieczone roladki podajemy z dipem musztardowym i duszonymi warzywami. Życzę smacznego! :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

Halibut w szynceRyba w szynce parmeńskiej

Komentarze

Podobne przepisy

zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej

Dodane przez: duszek

ZAPIEKANE SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Z...

Polecam je dziś w towarzystwie...

Penne z szynką parmeńską i gorgonzolą

Dodane przez: Kulinarny Zenit

Penne z szynką parmeńską i gorgonzolą

Makaron= szybko, ciekawie i smacznie!

Muszelki z ricottą i szynką parmeńską

Dodane przez: katey77

Muszelki z ricottą i szynką parmeńską w sosie...

Wyśmienite, bardzo szybkie i proste...

Roladki z morelą i szynką parmeńską

Dodane przez: 2milutka

Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską

Roladki schabowe nadziewane serkiem...

polędwiczki

Dodane przez: justi2401

Medaliony z polędwiczki duszone w sosie musztardowym

Delikatne i rozpływające się w...

image-1l8pa4j

Dodane przez: ekropka

szynka duszona z warzywami

Kiedy dzieciaki nie chcą jeść warzyw,...