Halibut w boczku z sosem chrzanowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dzisiaj zapraszam na niebanalne i finezyjne połączenie ryby oraz mięsa. Smak delikatnego mięsa halibuta podkreśla wędzony boczek oraz gęsty sos chrzanowy. Halibut to jedna z moich ulubionych ryb, którą cenię za smak oraz wysoką zawartość białka, a w zestawieniu z boczkiem i chrzanowym sosem smakuje wybornie. Smacznie polecam! :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filety z halibuta
    - kilka plastrów wędzonego boczku
    - pieprz cytrynowy
    - sól do smaku

    SOS CHRZANOWY
    - 200 g gęstej śmietany
    - 2 łyżki chrzanu
    - 1 cebula biała
    - 1 ząbek czosnku
    - 0,5 łyżeczki miodu
    - plaster masła
    - szczypta gałki muszkatołowej
    - pieprz biały
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Halibut w boczku z sosem chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Halibut w boczku z sosem chrzanowym 1. Oczyszczone filety z halibuta dzielimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Każdy kawałek owijamy w plastry boczku, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut.
    * Jeśli lubimy mocno przyrumieniony boczek, to wcześniej delikatnie obsmażamy filety na patelni.
  • 2. Następnie przygotowujemy sos chrzanowy. Na rozgrzanym maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy posiekany czosnek, śmietanę, miód oraz 2 łyżki chrzanu i dusimy wszystko przez chwilę do momentu delikatnego zgęstnienia sosu. Całość doprawiamy solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem. Życzę smacznego! :)

Porady

Danie świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować