Halibut pieczony z orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • 50 min

Propozycja na smakowitego, lekkiego i pożywnego halibuta pieczonego z orzechami włoskimi. Proste i nieprzesadzone dodatkami przygotowanie halibuta pozwala uszanować niesamowity smak tej ryby, jej delikatność i unikatowość. Smacznie polecam :)

  • 50 min

Składniki:

  • - filet z halibuta
    - orzechy włoskie
    - sok z cytryny
    - oliwa z oliwek
    - pieprz czarny
    - sól do smaku

Halibut pieczony z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Oczyszczony filet z halibuta dzielimy na mniejsze kawałki, które skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie filety obsypujemy z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek. Każdy filet skrapiamy dodatkową porcją oliwy i posypujemy orzechami włoskimi rozbitymi w moździerzu.
  • 2. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy bez przykrycia około 15 do 20 minut. Po upieczeniu, halibut w środku powinien być soczysty, a orzeszki delikatnie przyrumienione. Całość podajemy z delikatnym puree ziemniaczanym i świeżą surówką np. z pora i marchewki.
    Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy