Uwielbiam ryby,a w szczególności halibuta. Staram się przyrządzać je na obiad dosyć często.Halibut muśnięty lubczykiem smakuje rewelacyjnie Polecam :-)
Składniki:
5oo g halibuta (dzwonka miałam)
świeży lubczyk ( około 2 -3 łyżki posiekanego)
sok z połowy małej cytryny
sól morska i pieprz świeżo mielone wg.uznania
oleje rzepakowy
----------------------
2 garście mix sałaty
1 pomidor
1 mała cebula czerwona
1/3 papryki czerwonej
Halibut muśnięty lubczykiem w towarzystwie sałatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę wrzucamy do misy,dodajemy pokrojoną w piórka cebulę,pokrojonego na mniejsze części pomidora i paprykę.Całość kropimy olejem,oprószamy solą,pieprzem i mieszamy/odstawiamy.
2.Porcje ryb rozmrażamy,opłukujemy pod bieżącą wodą a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
3.Kropimy sokiem z cytryny.Oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą.
4.Układamy na blaszce/naczyniu wysmarowanym olejem.Po wierzchu posypujemy posiekanym lubczykiem,przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 25 minut i gotowe.
5.Na talerze układamy po porcji sałaty na wierzch halibuta i podajemy . . . .
Komentarze