Halibut muśnięty lubczykiem w towarzystwie sałatki

4 (1 ocen)

Uwielbiam ryby,a w szczególności halibuta. Staram się przyrządzać je na obiad dosyć często.Halibut muśnięty lubczykiem smakuje rewelacyjnie Polecam :-)

Składniki:

  • 5oo g halibuta (dzwonka miałam)
    świeży lubczyk ( około 2 -3 łyżki posiekanego)
    sok z połowy małej cytryny
    sól morska i pieprz świeżo mielone wg.uznania
    oleje rzepakowy
    ----------------------
    2 garście mix sałaty
    1 pomidor
    1 mała cebula czerwona
    1/3 papryki czerwonej

Halibut muśnięty lubczykiem w towarzystwie sałatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę wrzucamy do misy,dodajemy pokrojoną w piórka cebulę,pokrojonego na mniejsze części pomidora i paprykę.Całość kropimy olejem,oprószamy solą,pieprzem i mieszamy/odstawiamy.
  • 2. Porcje ryb rozmrażamy,opłukujemy pod bieżącą wodą a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • 3. Kropimy sokiem z cytryny.Oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą.
  • 4. Układamy na blaszce/naczyniu wysmarowanym olejem.Po wierzchu posypujemy posiekanym lubczykiem,przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 25 minut i gotowe.
  • 5. Na talerze układamy po porcji sałaty na wierzch halibuta i podajemy . . . .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy