Halibut i kalmary z warzywami

  • wyświetlono: 186 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Aromatyczny posiłek warto podać na świeżym powietrzu, np. w ogrodzie lub na tarasie. Będzie smakował o wiele lepiej niż w czterech ścianach. Na stole powinno się też pojawić orzeźwiające włoskie wino

PolskaGotuje
  • 4 porcje
  • Średni

Składniki

- halibut (świeży): 0.5 kilograma
- kalmary: 4 sztuki
- masło: 30 gramów

- oliwa z oliwek: 150 mililitrów
- olej: 150 mililitrów
- cytryna: 1 sztuka
- cebula: 80 gramów
- czosnek: 5 ząbków
- Liscie laurowe: 2 sztuki
- ziele angielskie: 2 sztuki
- czarny pieprz (ziarna): 5 sztuk
- sól morska: 1 szczypta
- marchewka (młoda): 1 sztuka
- seler naciowy (łodyga): 1 sztuka
- koperek (gałązka): 1 sztuka
- natka pietruszki (gałązka): 1 sztuka

- ziemniaki (młode): 400 gramów
- koperek: 0.5 pęczka
- masło: 30 gramów
- oliwa z oliwek: 10 mililitrów
- czosnek (młody): 4 sztuki
- marchweka (młoda): 1 pęczek
- cukier: 0.5 łyżeczki
- bulion drobiowy: 40 mililitrów

- szparagi: 1 pęczek
- pomarańcza: 1 sztuka
- masło: 1 łyżka
- sok z cytryny: 1 łyżka
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
- cukier, sól, świeżo zmielony pieprz do smaku: 1 szczypta
- seler naciowy (łodyga): 5 sztuk
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- awokado: 1 sztuka

Sposób przygotowania przepisu:

Halibut i kalmary z warzywami

  • 1. Filet z halibuta podzielić na 4 porcje po ok. 120 g. Kalmary oczyścić,
    odciąć mięsień odwłoka i wyciągnąć szkielecik. Mięso kalmarów
    opłukać pod bieżącą zimną wodą, by usunąć dokładnie mleczny
    osad. W rondlu rozgrzać olej z oliwą.
  • krok22. Sparzoną cytrynę ze skórą pokroić w plastry. Czosnek obrać i zmiażdżyć.
    Obrane warzywa i cebulę pokroić na dość duże kawałki. Włożyć do rondla z olejem wraz z ziołami i przyprawami. Doprawić solą morską. Rybę i kalmary dusić w oleju ok. 10 min.
  • krok33. Młode ziemniaki dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą. Ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem świeżego koperku. Młodą marchewkę delikatnie oskrobać i przyciąć zielone gałązki do wys. 3 cm, dzięki czemu będą wyglądały na talerzu bardzo dekoracyjnie.
  • krok44. Młody czosnek umyć, obrać delikatnie z wierzchniej warstwy, po czym każdą sztukę podzielić na pół. Na patelni mocno rozgrzać oliwę z dodatkiem 30 g masła i poddusić czosnek z obu stron, najlepiej pod szczelnym przykryciem.
  • krok55. W rondelku roztopić 30 g masła, dodać szczyptę soli i 1/2 łyżeczki cukru, pozostawić do momentu, aż cukier się skarmelizuje. Dodać marchewkę, lekko poddusić, wlać bulion lub wodę i dusić marchew ok. 5 minut. Marchew powinna być chrupka, ale nie surowa.
  • krok66. Białe szparagi umyć i starannie oczyścić, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw; obieramy od główki szparaga w dół, zdrewniałą końcówkę odcinamy. Staranne obranie szparagów jest bardzo ważne, gdyż dzięki temu unikniemy łykowatych kawałków w sałatce.
  • krok77. Szparagi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, doprawić solą i cukrem, plastrem pomarańczy i dwoma plastrami cytryny. Zalać wodą, dodać kawałek masła i włożyć do piekarnika na 20 min w temp. 180°C. Woda w naczyniu nie powinna się zagotować (ok. 90°C), wtedy szparagi będą chrupkie.
  • krok88. Seler naciowy umyć pod bieżącą wodą i pokroić w cienkie poprzeczne plasterki.
    Przełożyć do miski, dodać posiekaną natkę pietruszki. Wyfiletować
    pomarańczę: owoc bardzo dokładnie obrać, tak by nie pozostała biała błona, po czym wycinać pod kątem poszczególne segmenty. Dodać do sałatki.
  • krok99. Ostudzone szparagi pokroić na kawałki dł. 4–5 cm i dodać do sałatki. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, miąższ wyżłobić łyżką i pokroić na cienkie plasterki, dodać do sałatki. Całość doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek oraz wywarem z gotowanych szparagów.
  • krok1010. Sałatkę owocowo-warzywną starannie wymieszać i przełożyć na półmisek lub duży talerz. Na sałatce ułożyć duszoną rybę, a na niej kalmary. Wokół rozłożyć młody czosnek i marchewkę, pomiędzy nimi młode ziemniaki. Całość przybrać gałązkami świeżego koperku.
  • krok1111. Aby uzyskać lepszy efekt smakowy, ziemniaki można podsmażać na oliwie z dodatkiem rozmarynu, aż skórka będzie chrupiąca, a ziemniaki nabiorą wspaniałego aromatu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

halibutwarzywaobiad

Komentarze

Podobne przepisy

Halibut z sosem pomidorowym i salsą

Dodane przez: Gregorhspeed

Halibut z sosem pomidorowym i salsą

Idealna ryba na piątkowy obiad.

Halibut z suszonymi pomidorami

Dodane przez: evita0007

Halibut z suszonymi pomidorami

Pyszny,polecam :)

Halibut pieczony z orzechami włoskimi

Dodane przez: Futka

Halibut pieczony z orzechami włoskimi

Propozycja na smakowitego, lekkiego...

Halibut z nutką pomarańczy

Dodane przez: evita0007

Halibut z nutką pomarańczy

Delikatna,rozpływająca sie w ustach...

Halibut duszony w warzywach

Dodane przez: Gregorhspeed

Halibut duszony w warzywach

Rybka zrobiona ;)

Halibut zapiekany z ziemniakami

Dodane przez: ewaeu

Halibut zapiekany z ziemniakami

Polecam taką pyszną rybkę .