Halibut

0 (0 ocen)

Nic trudnego a smakuje wyśmienicie.Polecam.Świeże rybki nie tylko są zdrowe ale i bardzo smaczne :)Uwielbiamy Halibuta . . .Moja propozycja podania :)

Składniki:

  • Na dwie osoby potrzebujemy :

    640g halibut świeży
    2 kawałki folii aluminiowej (wielkość zależy jak mamy dużą rybę)
    troszkę oliwy do posmarowania folii

    Na marynatę :

    4 łyzki oliwy
    3 gałązki nać selera (pokroić)
    2 łyżeczki soku z cytryny
    sól ( to już według uznania,ja dałam dwie wieksze szczypty)
    2 łyżeczki pieprz cytrynowy (tak zwana mieszanka przypraw)
    miska lub inne naczynie do zamarynowania

Halibut - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Halibut 1. Rybę umyłam i oskrobałam z resztek łusek.Przekroiłam na dwie części.
    Z oliwy,pokrojonego selera, soku z cytryny,soli i pieprzu cytrynowego zrobiłam marynatę.

    Następnie wtarłam ją w rybę,włozyłam do miski i polałam resztą.Jeszcze raz przemieszałam ,przykryłam i dałam na noc do lodówki.
  • 2. Na drugi dzień,piekarnik rozgrzałam do 200*C ,kazdą porcję ryby połozyłam na wysmarowanym kawałku folii zawinełam nie za bardzo ściśle i włożyłam do piekarnika i piekłam ja 30 minut. Potem ją odkryłam i podpiekłam jeszcze 10 minut i była gotowa do podania....
  • Halibut 3. Rozłozyłam na talerze podałam z ziemniakami i surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy