Nic trudnego a smakuje wyśmienicie.Polecam.Świeże rybki nie tylko są zdrowe ale i bardzo smaczne :)Uwielbiamy Halibuta . . .Moja propozycja podania :)
Składniki:
Na dwie osoby potrzebujemy :
640g halibut świeży
2 kawałki folii aluminiowej (wielkość zależy jak mamy dużą rybę)
troszkę oliwy do posmarowania folii
Na marynatę :
4 łyzki oliwy
3 gałązki nać selera (pokroić)
2 łyżeczki soku z cytryny
sól ( to już według uznania,ja dałam dwie wieksze szczypty)
2 łyżeczki pieprz cytrynowy (tak zwana mieszanka przypraw)
miska lub inne naczynie do zamarynowania
1.Rybę umyłam i oskrobałam z resztek łusek.Przekroiłam na dwie części.
Z oliwy,pokrojonego selera, soku z cytryny,soli i pieprzu cytrynowego zrobiłam marynatę.
Następnie wtarłam ją w rybę,włozyłam do miski i polałam resztą.Jeszcze raz przemieszałam ,przykryłam i dałam na noc do lodówki.
2.Na drugi dzień,piekarnik rozgrzałam do 200*C ,kazdą porcję ryby połozyłam na wysmarowanym kawałku folii zawinełam nie za bardzo ściśle i włożyłam do piekarnika i piekłam ja 30 minut. Potem ją odkryłam i podpiekłam jeszcze 10 minut i była gotowa do podania....
3.Rozłozyłam na talerze podałam z ziemniakami i surówką.
Komentarze