Harira

5 (156 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Aromatyczna zupa kuchni arabskiej

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 250 g piersi z kurczaka
    100 g ciecierzycy
    100 g ryżu długoziarnistego
    Cebula
    50 g masła
    8 łyżek natki pietruszki
    Łyżeczka czarnego pieprzu
    2 łyżeczki soli
    Szczypta szafranu
    Łyżeczka cynamonu
    2 łyżki mąki
    2 jajka
    Sok z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Harira - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopiłem w garnku ,dodałem pokrojonego w nieduże kawałki kurczaka ,osączoną i opłukaną ciecierzycę (wcześniej namoczoną przez noc) i pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawiłem pieprzem ,solą ,szafranem i cynamonem. Smażyłem przez 5 min ,ciągle mieszając. Następnie zalałem wodą i dusiłem przez godzinę na wolnym ogniu.
    Po godzinie wsypałem ryż i gotowałem jeszcze 20 min. Dodałem mąkę rozrobioną w odrobinie wody ,doprowadziłem do wrzenia ,ciągle mieszałem by nie powstały „gluty” (Gdyby zupa będzie zbyt gęsta można dodać odrobinę bulionu warzywnego).
    Zupę zdjąłem z ognia ,wlałem lekko roztrzepane jajka ,energicznie przy tym mieszałem. Doprawiłem do smaku sokiem z cytryny ,posypałem posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować