Habas a la Catalana - bób po katalońsku

  • wyświetlono: 559 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Lubimy hiszpańskie smaki. Tym razem chcieliśmy zaproponować Wam danie z bobu. Proste ,a zarazem smaczne jednogarnkowe danie. Bób po katalońsku smakuje rewelacyjnie.

DSC_1166
  • 50min

Składniki

łyżka masła
łyżka oliwy z oliwek
100 g surowego wędzonego boczku
200 g kaszanki
1 cebula
4 ząbki czosnku
150 g pomidorów
łyżeczka posiekanej mięty
szczypta pieprzu cayenne
250 ml białego wytrawnego wina
2 kg bobu
sól ,pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Habas a la Catalana - bób po katalońsku

  • 1. Bób obieramy. Oliwę i masło rozgrzewamy ,wrzucamy pokrojony w kostkę boczek ,pokrojoną w plasterki kaszankę ,posiekaną cebulę oraz czosnek ,pokrojone w kostkę pomidory ,posiekaną miętę ,pieprz cayenne ,zalewamy winem i gotujemy 15 min (do odparowania wina). Następnie dodajemy bób ,doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy na wolnym ogniu 20 min (do miękkości bobu).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilsezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

Kotlety fasolowe jak mielone

Dodane przez: aleksandra.główka

Kotlety fasolowe a la mielone

Sycące, a jednocześnie lekkie i...

Dodane przez: zuzia042

poniedziałkowe A 'la spaghetti

To danie wymyśliłam kiedy brakowało...

leczo

Dodane przez: ScaryCanary

Leczo a la ScaryCanary

leczo,mimo,ze tradycyjnie wegierskie,chyba...

Arroz a la Cubana - ryż po kubańsku z jajkiem i smażonym bananem

Dodane przez: zielonakuchniablog

Arroz a la Cubana - ryż po kubańsku z jajkiem...

Ryż po kubańsku jest tradycyjną...

potrawka po tajsku

Dodane przez: ScaryCanary

Potrawka z kurczaka po tajsku a la ScaryCanary

Bazowy przepis na te potrawke dostalam...

Żeberka a la bigos.

Dodane przez: Waldek

Żeberka a la bigos

Kto lubi bigos pokocha tą potrawę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE