W moim rodzinnym domu gzikę jadało się najczęściej w piątek na obiad, z ziemniakami w mundurkach i z czerwonym barszczykiem. Tradycja ta w moim domu nadal jest kontynuowana.
Łatwy
Składniki:
- twaróg (tłusty lub półtłusty): 350 gramów
- śmietana 18% (gęsta): 200 mililitrów
- szczypiorek: 0.5 pęczka
- cebula (nieduża lub 2 cebulki dymki od szczypiorku): 1 sztuka
- sól (do smaku): 5 szczypt
- pieprz (do smaku): 3 szczypty
- masło (miękkie) (i w takiej ilości, aby starczyło do wszystkich ziemniaków): 0.5 sztuki
- sól (sól w solniczce): 1 sztuka
1.Ziemniaki ugotować w mundurkach w niesolonej wodzie. Gorące obrać (najlepiej zrobić to w rękawicach kuchennych).
2.Przygotować g z i k ę: ser rozetrzeć widelcem (ser nie powinien być gładki), dodać pokrojony szczypiorek, cebulkę pokrojoną w kostkę, sól i pieprz do smaku oraz śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać.
3.S p o s ó b p o d a n i a: Ciepłe ziemniaki ułożyć porcjami na talerzach, na każdy talerz nałożyć porcję gziki i masła. Sztućce będą zbędne;-) I tak: ziemniak w rękę, troszkę soli, troszkę gziki i na sam wierzch troszkę masła, ugryźć i znowu to samo, aż do samego końca:-)). Kęsy popijać czerwonym barszczykiem.
Komentarze