• Łatwy

W moim rodzinnym domu gzikę jadało się najczęściej w piątek na obiad, z ziemniakami w mundurkach i z czerwonym barszczykiem. Tradycja ta w moim domu nadal jest kontynuowana.

  • Łatwy

Składniki:

  • - twaróg (tłusty lub półtłusty): 350 gramów
    - śmietana 18% (gęsta): 200 mililitrów
    - szczypiorek: 0.5 pęczka
    - cebula (nieduża lub 2 cebulki dymki od szczypiorku): 1 sztuka
    - sól (do smaku): 5 szczypt
    - pieprz (do smaku): 3 szczypty

    - masło (miękkie) (i w takiej ilości, aby starczyło do wszystkich ziemniaków): 0.5 sztuki
    - sól (sól w solniczce): 1 sztuka

    - ziemniaki: 10 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w niesolonej wodzie. Gorące obrać (najlepiej zrobić to w rękawicach kuchennych).
  • 2. Przygotować g z i k ę: ser rozetrzeć widelcem (ser nie powinien być gładki), dodać pokrojony szczypiorek, cebulkę pokrojoną w kostkę, sól i pieprz do smaku oraz śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • 3. S p o s ó b p o d a n i a: Ciepłe ziemniaki ułożyć porcjami na talerzach, na każdy talerz nałożyć porcję gziki i masła. Sztućce będą zbędne;-) I tak: ziemniak w rękę, troszkę soli, troszkę gziki i na sam wierzch troszkę masła, ugryźć i znowu to samo, aż do samego końca:-)). Kęsy popijać czerwonym barszczykiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować