Gyrosowe żeberka na ostro

0 (0 ocen)

Miękkie,rozpływające się w ustach,ostre po prostu przepyszne. Oczywiście dla wielbicieli mięs na ostro :-)

Składniki:

  • 1kg żeberek wieprzowych
    3 ząbki czosnku
    olej rzepakowy około 1/2 szklanki
    worek do pieczenia
    Przyprawy wg uznania oprócz chili :
    Sól morska,przyprawa gyros,papryka słodka w proszku,płatki suszone chili 1 łyżka,

Gyrosowe żeberka na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte,osuszone żeberka dzielimy na porcje,przecinając między kostkami i przekładamy do miski.
  • natarte żeberka wkładamy do lodówki 2. Dodajemy wyżej wymienione przyprawy,olej i obrane ząbki czosnku.Wszystko porządnie mieszamy (najlepjej za pomocą rękawiczki żeby sie nie utaplać) i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
  • żeberka w worku i do piekarnika 3. Po tym czasie wyjmujemy,przekładamy do worka wraz z tym co zostało na misce,zamykamy worek klipsem,przekładamy na blaszkę i pieczemy w 170*C do miękkości mięsa (ja piekłam 1 godzinę i 15 minut) jak już jest mięciutkie i odchodzi od kości przecinamy worek i zapiekamy jeszcze chwilę i gotowe.....
    Podajemy z czym kto lubi . . . .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy