Farsz:
2 łyżki oleju
mała pierś z kurczaka
mała cebulka
2 pieczarki
1-2 łyżki przyprawy gyros
ok 15 dag sera żółtego
oregano
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Gyrosowe mini pizze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: drożdże, sól i cukier rozetrzeć w większej misce aż staną się płynne. Dodać jajko, olej, mleko i mąkę. Szybko wyrobić ciasto, przykryć. Odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce aby powiększyło swoją objętość.
2.Farsz: Na oleju podsmażyć cebulkę, dodać drobno pokrojoną pierś przyprawioną gyrosem i smażyć, mieszając, ok 10 minut na dużym ogniu. Na koniec dodać pieczarki i smażyć jeszcze kilka minut.
3.Od ciasta odrywać niewielkie kulki, uformować z nich placuszki i kłaść na natłuszczonej blaszce. Każdy posmarować koncentratem, nakładać farsz i posypać startym serem oraz oregano.
Komentarze