Gyrosowe klopsiki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.
2.Marchew obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
3.Do większej miski włożyć ryż, mięso mielone, marchew i cebulę. Następnie dodać kaszę manną, 4 łyżki bułki tartej, jajko, przyprawę do gyrosa oraz sól i pieprz ( około 2 szczypty). Wszystko wyrobić ręką na jednolitą masę. Jeśli masa będzie bardzo kleiła się do rąk można dodać jeszcze trochę kaszy mannej i bułki tartej.
4.Z gotowej masy formować okrągłe klopsiki, następnie obtoczyć je w bułce tartej lekko je spłaszczając.
5.Na patelni rozgrzać olej lub smalec i obsmażyć klopsiki z obu stron na złoty kolor ( mniej więcej 5-7 minut).
6.W rondlu wymieszać sos pomidorowy z wodą i przyprawić go 2 łyżkami bazylii, 1 łyżką oregano i 2 szczyptami soli oraz pieprzu. Sos podgrzać.
7.Jeśli mamy głęboką patelnię klopsiki można zalać sosem i dusić dalej na patelni. Jeśli nie należy przełożyć klopsiki do garnka lub brytfanki i zalać sosem.
8.Całość dusić na wolnym ogniu około 20-25 minut, od czasu do czasu przewracając je na drugą stronę, aby nie przywarły do patelni lub garnka.
Komentarze