Sałatka z w filetem drobiowym w gyrosie, warzywa, aromatyczny sos, to doskonała przystawka, która może być także całkowitym posiłkiem. Smaczna i szybka w przygotowaniu.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 filety z piersi kurczaka
3 łyżki przyprawy gyros
3 łyżki oleju
1 cebula
1 średnia kapusta pekińska
1 puszka kukurydzy-420 g.
4 ogórki konserwowe
ok. 12 pomidorków daktylowych
Sos:
4 łyżki jogurtu greckiego
4 łyżki majonezu
3 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
Gyros z warzywami w sosie czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki sosu mieszam, odstawiam. Fileta myję, osuszam, kroję w kostkę, posypuję przyprawą gyros, mieszam, podsmażam na rozgrzanym oleju, dodaję pokrojoną w pół plasterki cebulę, smażę, studzę. Kukurydzę odsączam z zalewy, ogórki kroję w plasterki, a kapustę w kostkę. W jednej dużej , bądź dwóch małych salaterkach układam na przemian-część kapusty, sos, kukurydzę, ogórki, gyros, sos, kapustę. Na kapuście układam przekrojone na pół pomidorki.
Komentarze