Gyros z frytkami

4.45 (198 ocen)

  • 20 min

Gyros z frytkami robię często, bo jest łatwym sposobem na obiad i z chłopakiem bardzo go lubimy.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (według uznania ile kto lubi frytek)
    1 duża pierś z kurczaka bądź 2 mniejsze
    olej
    przyprawa do gyrosa (ja używam przyprawy Prymat)
    2 pomidory
    6 listków sałaty
    1 ogórek
    SOS: 1 puszka śmietany 18%; 2,3 łyżki majonezu; 3 ząbki czosnku (zależy jak się lubi); sól; pieprz.
Wystaw ocenę:

4.45 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gyros Sos czosnkowy

Gyros z frytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kroimy pierś w kostkę (3 x 3cm), wrzucamy do miski dodajemy pół szklanki oleju i przyprawę gyros wszystko mieszamy. Wkładamy na 15-20 min do lodówki. Obieramy ziemniaki i kroimy je w paski na frytki i smażymy do pożądanego koloru.
  • 2. Wyciągamy pierś z lodówki i smażymy na patelni do miękkości. Możemy ułożyć na talerzu sałatę i pokrojone w plasterki pomidory i ogórek lub robimy sałatkę z sosem winegret (możemy go kupić w sklepie). Sos czosnkowy: dajemy do miski śmietanę, majonez, dodajemy czosnek (obieramy i wyciskamy prze małą praskę( do czosnku) bądź trzemy na tarce z najdrobniejszymi ząbkami) dodajemy soli i pieprzu do smaku. mieszamy używając blendera, a jeśli nie mamy to łyżką.
  • 3. Wyciągamy usmażone frytki na talerz obok sałatki i usmażoną pierś gyros, kładziemy obok frytek. Możemy polać sosem potrawę bądź nałożyć sos na talerz i maczać w nim frytki czy mięso.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować