Staram się urozmaicać codzienne obiady. Nikt chyba nie lubi jeść w kółko kurczaka, schabowego czy mielonych. Gyros po mojemu - bo z moimi ulubionymi warzywami. Ważne by eksperymentować:-)
Gyros (po mojemu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso od szynki kroje w paski - niezbyt małe. W misce rozrabiam olej z torebką przyprawy GYROS. Zanurzam mięso w marynacie tak aby wszystkie kawałki mogły nią nasiąknąć. Odstawiam na co najmniej godzinę do lodówki.
2.W woku rozgrzewam około 2 łyżek oleju i smażę zamarynowane mięso. W tym samym czasie gotuję na parze warzywa (brokuły, marchew, fasolę szparagową) i ryż - oczywiście oddzielnie. Używam warzyw na patelnię lub świeżych.
3.Kiedy warzywa i mięso są gotowe podaję je z ryżem. Smakuje świetnie.
Komentarze