Gyros po chińsku na warzywach z ryżem i sosem czosnkowym

4.5 (188 ocen)

  • 45 min

uwielbiam gotować,często wymyślam jakieś smakołyki dla mojego chłopaka:)zastanawiając się co zrobić na obiad pomyślałam, że zrobię gyrosa ale nie tak zwyczajnie jak robią w fast-foodach:) pozdrawiam:)

  • 45 min

Składniki:

  • Jedna większa pojedyncza pierś z kurczaka
    Sałata lodowa lub maślana
    Dwa pomidory
    Ogórek zielony
    1 cebula
    2 woreczki ryżu
    Przyprawa gyros
    3 łyżki majonezu
    150g jogurtu naturalnego
    oregano
    bazylia
    ząbki czosnku
    ketchup
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gyros po chińsku na warzywach z ryżem i sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mięso: kroimy pierś z kurczaka w kostkę lub w paseczki (po prostu tak jak lubimy) przekładamy do miseczki, wciskamy 2 ząbki czosnku i wsypujemy przyprawę gyros wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki ponieważ teraz będziemy przygotowywać sos.

    sos: wciskamy 3 ząbki czosnku do małej miseczki, dodajemy majonez i jogurt naturalny wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy bazylią i oregano i odrobiną pieprzu, wciskamy ketchup, na oko:) to zmieni troszkę smak naszego sosu na bardziej pomidorowy, oczywiście bez ketchupu też smakuje bardzo dobrze.

    sałatka: to jest najprostsza czynność z całego naszego gotowania, sałatę rwiemy lub kroimy drobno, wykładamy na talerzu lub misce na to kładziemy pokrojonego pomidora, ogórka i drobno posiekaną cebulę.

    ryż:GOTUJEMY RYŻ NA SYPKO:) NA OPAKOWANIU POWINNO PISAĆ ILE MINUT POWINNIŚMY GOTOWAĆ, TRZEBA TEGO ABSOLUTNIE PRZESTRZEGAĆ:)

    Mięso smażymy jak już wszystko mamy gotowe ponieważ kurczak po wrzuceniu na rozgrzaną patelnię jest gotowy po kilku chwilach.

    NA KONIEC:
    Naszą sałatkę polewamy sosem, na to kładziemy mięso, z ryżu robimy "babki" jak z piasku, ja do tego wykorzystałam kieliszki, możemy to zrobić z filiżanki lub kubka.
    GOTOWE!!
    WYGLĄDA FANTASTYCZNIE I PACHNIE REWELACYJNIE A DO TEGO WSZYSTKIM ZAWSZE SMAKUJE:) SMACZNEGO!!:)

Porady

mięso: do mięsa nie musimy dodawać czosnku, i tak będzie smaczne, ja po prostu uwielbiam dania z czosnkiem dlatego do wszystkiego go dodaję:) sos: składniki do sosu możemy zmieniać jeśli lubimy bardziej majonezowy, możemy dodać więcej majonezu, a mniej czosnku lub jogurtu, po prostu trzeba próbować:) jeśli dodamy za dużo czosnku możemy wcisnąć kilka kropel cytryny, to złagodzi smak czosnku. Całe danie najlepiej podawać w misce:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować