Gwiezdny miodownik z masą grysikowo – miodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto miodowe: Z podanych składników zarobić ciasto. Chłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie podzielić na 3 części i każdą rozwałkować na taką samą wielkość. Przełożyć na blaszki pokryte papierem do pieczenia. W jednym surowym placku za pomocą foremki wyciąć gwiazdki. Każdy placek piec osobno w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 – 15 minut. Do zrumienienia. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć mniejszą część kremu, przykryć drugim blatem ciasta posmarowanego od spodu dżemem. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i przykryć ciastem z gwiazdkami. Ciasto dość mocno docisnąć do masy, aby wyszła ona przez wycięte dziurki. Całość posypać cukrem pudrem.
2.
Masa grysikowo miodowa: Na mleku ugotować kaszę mannę. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem waniliowym, aż zrobi się puszyste i miękkie. Następnie dodawać po łyżce zimnego grysiku na przemian z miodem. Ucierać do uzyskania w miarę puszystej masy. Ewentualnie dodać więcej miodu.
Komentarze