Gwiazdkowy sernik z musem z pomarańczy

  • wyświetlono: 808 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wysoki, puszysty, tradycyjny sernik z warstwą orzeźwiającego musu ze świeżych pomarańczy jest zdecydowanym królem wśród domowych ciast od lat goszczących na naszym świątecznym stole. Sernik w takiej odsłonie sprawdzi się również na rodzinnym spotkaniu przy małej czarnej, jest idealny na każdą okazję.

Ewelina Marcin
  • 12 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
250g mąki pszennej
125g masła extra
1 jajko
80g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1kg półtłustego sera (trzykrotnie zmielonego)
150g masła
180g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
35g budyniu śmietankowego
3 żółtka
2 całe jajka
2 szklanki mleka
9ml olejku pomarańczowego

Mus z pomarańczy:
300g pomarańczy (waga po obraniu i filetowaniu)
1 galaretka pomarańczowa
200m soku z pomarańczy
posypka czekoladowe płatki

Sposób przygotowania przepisu:

Gwiazdkowy sernik z musem z pomarańczy

  • 1. Ciasto:
    Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukry, masło oraz jajko. Następnie zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć formę gwiazdy lub formę okrągłą o średnicy 24cm wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 2. Masa serowa:
    Całe jajka i żółtka utrzeć z cukrami, dodać masło i dalej ucierać na puszystą masę. Następnie dodać partiami ser, mleko oraz budyń, cały czas ucierając, aby masa serowa stała się gładka.
  • 3. Mus pomarańczowy:
    Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować (pozbawić błonek), pokroić w kostkę, przełożyć do miski i zmiksować blenderem na mus. Sok zagotować, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia. Następnie pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie wlać do musu z pomarańczy i całość dokładnie wymieszać.
  • 4. Gotową masę serową wylać do formy gwiazdy, w której było wyłożone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 70-75 minut.
  • 5. Na wierzch upieczonego i wystudzonego sernika wylać tężejący mus z pomarańczy i wstawić do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie posypać płatkami czekoladowymi i dowolnie udekorować.
  • 6. Gwiazdki można wykonać z musu pomarańczowego, wylewając niewielką ilość musu do płaskiego pojemniczka, następnie schłodzić i wyciąć wykrawaczem w kształcie gwiazdy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serpomarańczasernikWigiliaświętaboże narodzeniesmacznypieczonyszybkisernik pieczonyprzepis_miesiąca1000sernik z pomarańcząsernik pomarańczowymus z pomarańczy

Komentarze

Podobne przepisy

Gotowany sernik z musem truskawkowym

Dodane przez: Ewelina Marcin

Gotowany sernik z musem truskawkowym

Świetny w smaku, łatwy w wykonaniu,...

Sernik z musem rabarbarowym

Dodane przez: Milena127

Sernik z musem rabarbarowym

Sezon na rabarbar rozpoczęty. Sernik...

Sernik z musem truskawkowym

Dodane przez: Teodorka

Sernik z musem truskawkowym

Idealny do popołudniowej kawy.

sernik

Dodane przez: viki2903

Sernik z musem żurawinowym

Sernik z musem żurawinowym

sernik

Dodane przez: viki2903

złoty sernik z pomarańczami

złoty sernik z pomarańczami

Sernik

Dodane przez: JulkaTomeczek

Sernik z musem truskawkowym

Serniczek pięknie wygląda na talerzyku,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE