Miseczki z kremem patissiere i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny lekki deser :) Pomysł zaczerpnięty z gazety :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO

    30 dag mąki pszennej
    6 dag cukru pudru
    15 dag zimnego masła
    1 jajko

    KREM

    20 dag cukru
    6 żółtek
    5 dag mąki pszennej
    500 ml mleka
    4 łyżki masła
    1 cukier waniliowy

    NA WIERZCH
    truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Miseczki z kremem patissiere i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nikolaxxxx 1. CIASTO

    Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić jednolite ciasto. Dać do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na posypanej mąką stolnicu. Z ciasta wykrawać mniejsze części i wyłożyć foremki tak, aby ciasto dokładnie przylegało do dna i boków. Nożem przyciąć wystające kawałki ciasta. Na dnie i bokach porobić dziurki widelcem. Piec 20 minut w 170 st C.
  • nikolaxxxx 2. MASA

    Mleko podgrzać z cukrem waniliowym.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę i cały czas mieszając wlać ciepłe mleko. Następnie postawić na małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Na końcu dodać masło, dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  • nikolaxxxx 3. Truskawki umyć, oczyścić i pokroić na ćwiartki. Upieczone ciasteczka delikatnie wyjąć z foremek, nałożyć do nich krem i na wierzch poukładać truskawki.

Porady

Foremek można użyć dowolnych. Owoce można dawać wg upodobania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować