Gwiazdkowe ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Czekoladowe ciasto z wyrazistą nutą pomarańczy, oblane delikatną czekoladą to świetna propozycja Bożonarodzeniowego wypieku. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 jajka
    350g mąki pszennej
    250g trzcinowego cukru
    250g masła extra
    1 łyżeczka sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250ml soku wyciśniętego z pomarańczy (2 sztuki)
    150g mlecznej czekolady
    otarta skórka z 2 pomarańczy
    masło do wysmarowania formy
    bułka tarta do oprószenia formy
    cukier puder do posypania

    Polewa:
    150g deserowej czekolady
    20g masła extra
    120ml śmietany 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Piernik Gwiazdki

Gwiazdkowe ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gwiazdkowe ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy 1. Mleczną czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • Gwiazdkowe ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy 2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodać startą czekoladę, rozpuszczone masło, sok i skórkę z pomarańczy. Całość delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Gwiazdkowe ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy 3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy w kształcie gwiazdki o wymiarach 25cm.
  • 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z funkcją termoobiegu) i piec około 60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
  • 5. Polewa:
    Śmietankę wlać do rondelka i zagotować, dodać połamaną na mniejsze części czekoladę i masło. Całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia czekolady i uzyskania konsystencji polewy.
  • Gwiazdkowe ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy 6. Gotowe wystudzone ciasto polać czekoladową polewą. Na wierzchu udekorować przykładając szablon i posypując cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.97 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort piernikowo-marchewkowy z nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort orzechowo piernikowy z nutą pomarańczy

To może cię zainteresować