Czekoladowe ciasto z wyrazistą nutą pomarańczy, oblane delikatną czekoladą to świetna propozycja Bożonarodzeniowego wypieku. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
4 jajka
350g mąki pszennej
250g trzcinowego cukru
250g masła extra
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250ml soku wyciśniętego z pomarańczy (2 sztuki)
150g mlecznej czekolady
otarta skórka z 2 pomarańczy
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
cukier puder do posypania
Polewa:
150g deserowej czekolady
20g masła extra
120ml śmietany 30%
Gwiazdkowe ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleczną czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
2.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodać startą czekoladę, rozpuszczone masło, sok i skórkę z pomarańczy. Całość delikatnie wymieszać szpatułką.
3.Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy w kształcie gwiazdki o wymiarach 25cm.
4.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z funkcją termoobiegu) i piec około 60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
5.Polewa:
Śmietankę wlać do rondelka i zagotować, dodać połamaną na mniejsze części czekoladę i masło. Całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia czekolady i uzyskania konsystencji polewy.
6.Gotowe wystudzone ciasto polać czekoladową polewą. Na wierzchu udekorować przykładając szablon i posypując cukrem pudrem.
Komentarze