Gwiazdkowa galaretka z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 50 min

Drobiowa wersja galaretki.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 pierś podwójna z kurczaka
    3 udka
    3 marchewki
    1 pietruszka
    1 seler
    Pół pora
    5 ziaren ziela angielskiego
    5 ziaren pieprzu
    1 łyżka wegety
    Sól, pieprz do smaku
    1 łyżka octu
    Pęczek natki pietruszki
    1 puszka kukurydzy
    1 opakowanie żelatyny

Gwiazdkowa galaretka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z piersi kurczaka, udek, marchewki, pietruszki, selera, pora, ziela, wegety, pieprzu i soli gotujemy wywar rosołowy. Mięso wyjmujemy. Wywar odcedzamy. Dodajemy ocet, doprawiamy solą i pieprzem, żeby zaostrzyć smak wywaru. Do gorącego rosołu dodajemy żelatynę (na 1 l daję ok. 8 łyżeczek).
  • 2. Mięso kroimy na kawałki. Na dno foremki w kształcie gwiazdki wykładamy natkę, marchewkę, trochę kukurydzy oraz pokrojone mięso. Zalewamy gorącym wywarem i zostawiamy do wystygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy