Gwiazdki smażone

0 (0 ocen)

Najczęściej takie gwiazdeczki smażę w okresie karnawału. Bardzo je lubimy zarówno z pudrem jak i bez.

Składniki:



  • 2 jajka
    1,5 łyżeczki cukru pudru
    250 ml mleka
    1-1,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    olej rzepakowy do smażenia

Gwiazdki smażone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Po zmiksowaniu ciasto włożyć na godzinę do lodówki. W garnku mocno rozgrzać olej. Włożyć na chwilkę foremkę by się nagrzała. Gorącą foremkę zanurzyć w cieście do połowy gwiazdki i przełożyć do gorącego oleju. Smażyć około 30 sekund każdą gwiazdkę. Gwiazdki po usmażeniu układać na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu. W trakcie zanurzenia foremki w cieście trzeba uważać by nie zanurzyć ponad górną krawędź, bo wtedy ciężko będzie zdjąć usmażoną gwiazdkę i się połamie. Gdy gwiazdki lekko przestygną oprószyć cukrem pudrem. *Ciasto najpierw zmiksować z jedna szklanką mąki, jeśli będzie za rzadkie wtedy dodać mąki. Ilość mąki jest zależna od wielkości jajek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy