Gwiazdki.

0 (0 ocen)

  • 45 min

Chrupiące gwiazdeczki,które najbardziej smakują dzieciom.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 jako
    2 łyżeczki cukru
    1 cukier waniliowy
    pół szklanki przegotowanego zimnego mleka
    10 dag mąki
    olej do smażenia
    dowolny dżem

Gwiazdki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,dodać mąkę i zimne mleko.Utrzeć gładkie ciasto.Ciasto nie może być zbyt gęste ani za rzadkie.
  • 2. Olej rozgrzać w garnku,foremkę w kształcie gwiazdki włożyć do gorącego oleju,aby się rozgrzała.
  • Smażenie. 3. Gdy jest nagrzana zanurzyć ją w cieście i szybko przenieść do gorącego oleju .
  • Upieczone. 4. Ciasto odklei się od foremki i usmaży.Gdy się zrumieni wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku.Udekorować odrobiną dżemu.

Porady

Nabierając ciasto należy za każdym razem foremkę rozgrzewać w gorącym tłuszczu.

Komentarze

Podobne przepisy