Sernik idealny, o wspaniałym kolorze i idealnie zrównoważonym smaku. Najlepszy jaki jadłam! ;)
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 kostki margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka (białek nie wyrzucamy, przydadzą się do sera)
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka śmietany 18%
Masa serowa:
1 kg twarogu (u mnie specjalny w wiaderku, jeśli mamy zwykły twaróg należy go zmielić)
200g jagód ( mrożone lub świeże)
2 budynie śmietankowe
1,5 szklanki drobnego cukru ( najpierw dodajemy szklankę i próbujemy, wszystko zależy od sera, jeśli za mało słodki, dodajemy resztę)
5 jajek + 2 białka, które zostały od ciasta
60 g miękkiego masła
Masa śmietanowa:
500ml śmietanki 30% do deserów
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Gumiś- sernik jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ciasto czekoladowe:
Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy żółtka, proszek, cukier i zagniatamy ciasto na gładką masę. Następnie dodajemy kakao i śmietanę, zagniatamy aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
2. Masa serowa:
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Dodajemy do nich pokrojone masło i ucieramy. Następnie dodajemy ser, zblendowane jagody i budynie. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Białka ubijamy i mieszamy delikatnie z masą serową.
Blachę wykładamy papierem, rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim blachę, tak aby zachodziło trochę na boki blachy. Wykładamy masę serową. Pieczemy godzinę w 180 stopniach.
3. Masa śmietanowa:
Śmietanę ubijamy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie (wg przepisu na opakowaniu) i wystudzoną dodajemy do śmietany. Miksujemy2-3 minuty i wykładamy na wystudzony sernik. Wstawiamy do lodówki chłodzimy.
Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta.
Komentarze