Gulsz barani z kluskami kładzionymi

0 (0 ocen)

  • Średni

przepis z kuchni bieszczadzkiej

  • Średni

Składniki:

  • KLUSKI:
    - mąka pszenna: 300 gramów
    - marchew: 200 gramów
    - woda: 100 mililitrów
    GULASZ:
    - Udziec barani: 600 gramów
    - cebula: 200 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - seler korzeniowy: 100 gramów
    - por: 100 gramów
    - czerwone wytrawne wino: 100 mililitrów
    - musztarda: 60 gramów
    - Masło klarowne: 40 gramów
    - mąka pszenna: 80 gramów
    - koncentrat pomidorowy: 40 gramów
    - czosnek: 4 ząbki
    - Tymianek, Ziele angielskie, Rozmaryn, Liść laurowy do smaku: 1 szczypta
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - Woda lub bulion do podlewania przy duszeniu: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Gulasz

Gulsz barani z kluskami kładzionymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udziec potnij w grubą kostkę, dopraw solą i pieprzem, dodaj musztardę, koncentrat, posiekany czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Całość dokładnie wymieszaj i zalej winem. Tak przygotowane mięso odstaw na 6-8 godzin w chłodne miejsce.
  • 2. Po tym czasie wyciągnij mięso z marynaty, oprósz mąką i smaż na klarownym maśle, aż się zarumieni.Następnie dodaj warzywa pokrojone w kostkę i smaż wszystko 5 minut, podlewając pozostałą marynatą.
  • 3. Całość duś około 1,5 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem, podlewając wodą lub bulionem. Na koniec dopraw świeżymi ziołami.
  • 4. Składniki na kluski wyrób na jednolitą masę. Gotuj w osolonej wodzie przez około 6 minut, zrzucając z talerza porcje ciasta łyżeczką do wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Baranina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować