Gulaszowa z kociołka z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobna kostke. Słonine równiez drobno pokrojona wytapiamy w kociołku. Cebule, czesto mieszajac, powoli podsmazamy na złoto. Wsypujemy słodka papryke, dobrze mieszamy i przez chwile podgrzewamy, uwazajac, zeby sie nie przypaliła.
2.Wlewamy kilka litrów wody, wkładamy przygotowane pokjone w kostke duzą kostke mięso, zeberka i drobno pokrojony boczek i gotujemy ok godziny.
3.Przyprawiamy ostra papryka. lub chili Wrzucamy drobno pokrojony czosnek, pomidory. Wyparowana wode uzupełniamy.
4.Marchewke i pietruszkę kroimy w drobną kostke, obrane i pokrojone równiez w kostkę ziemniaki, paapryki w kostę dodajemy na ok 20 minut przed końcem i gotujemy. Sprawdzamy ostrosc zupy (powinna byc lekko ostra).
5.Na koniec dodajmy fasole i kukurydzę. Zeberka wyciagamy, odzielamy mieso kroimy i wkładamy do zupy. Teraz ewentualnie można dodać smietane zmieszaną z łyżką mąki i dodajemy do zupy. Ale smietana nie jest konieczna. Solimy i pieprzymy do smaku.
Zupe oczywiscie mozna przygotowac w garnku w kuchni a nie tylko w kociołku nad ogniskiem.
Komentarze