Rozgrzewający, sycący gulasz warzywny z karkówką wieprzową oraz grzybami leśnymi. Pyszne danie jednogarnkowe.
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Składniki:
1 kg. karkówki
3 cebule
1 kg. ziemniaków
1 kg. marchewki
0,5 kg podgrzybków
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 l. rosołu lub bulionu
2 łyżki majeranku
sól, pieprz
smalec do smażenia
natka pietruszki do posypania
Gulasz ziemniaczany z karkówką, podgrzybkami i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę pokroić w kostkę, cebulę posiekać drobno.
W głębokim rondlu/garnku rozgrzać smalec, usmażyć na rumiano mięso, dodać cebulę, zeszklić.
2.Obrane, umyte ziemniaki pokroić w kostkę, marchewki w plastry.
Do mięsa dołożyć ziemniaki oraz marchewki, smażyć kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.
3.Grzyby dokładnie umyć, obgotować przez 5 min, dodać do garnka.
4.Wlać rosół lub bulion, dołożyć liście laurowe, ziele angielski oraz majeranek.
Dusić na minimalnym gazie przez kolejne 40 min do miękkości warzw.
Co jakiś czas mieszając.
W między czasie doprawić sola i pieprzem.
Danie podawać gorące, posypane natką pietruszki
Komentarze