To danie, które robię zawsze z dużej porcji. Można podać zarówno z ziemniakami jak i chlebem.
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
1,5 kg żołądków z kurczaka
marchew-6 szt
seler -pół dużej bulwy
pietruszka-2 szt
por -jasnozielona część
2-3 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
łyżeczka suszonego majeranku
bulion drobiowy-1,5 litra(może być z kostki)
sól, pieprz
Gulasz z żołądków kurzych z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć i obrać.Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, selera i pietruszkę na małych oczkach.Pora pokroić w półplasterki, umyć i odsączyć na sicie.
2. Żołądki umyć, oczyścić z błonek. Wrzucić do dużego garnka i zalać wodą tak aby je przykryła. Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
3. Gotować do miękkości na małym ogniu ok 1,5 godziny. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
4. Jak żołądki będą miękkie odlać wodę, przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki,
5. Bulion zagotować w oddzielnym garnku, wrzucić warzywa i gotować ok 15 minut.
6. Po tym czasie do bulionu z warzywami dodać żołądki, wrzucić majeranek i poddusić wszystko razem jeszcze ok 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ziemniakami lub chlebem.Smacznego.
Komentarze