Dobrze doprawiony cudownie rozgrzeje w chłodne dni. Można go podać praktycznie ze wszystkim: z kaszą, ryżem , ziemniakami, świetnie też komponuje się z pieczywem.
1 godz. 30 min
Dla 3 osób
Składniki:
Składniki:
ok. 30dag żołądków drobiowych,
2 filety z kurczaka,
ok. 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 marchewka
½ pietruszki,
kawałek selera,
kawałek pora,
¼ papryki ( u mnie pomarańczowa),
1 liście laurowe,
1ziele angielskie,
1 łyżeczka suszonego lubczyku,
oliwa z oliwek,
1 łyżka mąki,
ok 100 ml śmietany ( u mnie 30%),
sól, pieprz, ostra papryka, curry,
natka pietruszki,
Gulasz drobiowy z żołądkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki dokładnie oczyścić, opłukać i zalać wodą, zagotować (gdy się zagotuje odlewam pierwsza wodę i zalewam czystą przegotowaną wodą). Dodać marchewkę, pietruszkę, selera, pora, liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk. Gotować pod przykryciem do miękkości ok. 1 godz. (w szybkowarze 40-50 min.) Na koniec dodać sól, pieprz, paprykę i podgotować jeszcze ok. 5 min. Odcedzić i pokroić żołądki.
W drugim garnku gotujemy fileta z resztą warzyw aby powstał bulion. Ugotowanego fileta oraz warzywa kroimy. Bulion zostawiamy do podlania.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i szklimy, następnie dodajemy pokrojone żołądki, fileta oraz warzywa. Wszystko podlewamy bulionem i doprawiamy do smaku. Dusimy do miękkości..
Odlewamy trochę gorącego buliony do małego garnuszka, dodajemy mąkę oraz śmietanę i dokładnie mieszamy aby nie zrobiły nam się grudki. Wlewamy do gulaszu i mieszamy aż zgęstnieje. Posypujemy np. natką pietruszki.
Można go podać praktycznie ze wszystkim: z ziemniakami, kaszą, ryżem , świetnie też komponuje się z pieczywem. Dobrze doprawiony cudownie rozgrzeje w chłodne dni.
Smacznego!
Komentarze