Gulasz drobiowy z żołądkami

5 (162 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób

Dobrze doprawiony cudownie rozgrzeje w chłodne dni. Można go podać praktycznie ze wszystkim: z kaszą, ryżem , ziemniakami, świetnie też komponuje się z pieczywem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Składniki:
     ok. 30dag żołądków drobiowych,
     2 filety z kurczaka,
     ok. 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego,
     1 cebula,
     1 ząbek czosnku,
     1 marchewka
     ½ pietruszki,
     kawałek selera,
     kawałek pora,
     ¼ papryki ( u mnie pomarańczowa),
     1 liście laurowe,
     1ziele angielskie,
     1 łyżeczka suszonego lubczyku,
     oliwa z oliwek,
     1 łyżka mąki,
     ok 100 ml śmietany ( u mnie 30%),
     sól, pieprz, ostra papryka, curry,
     natka pietruszki,
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz drobiowy z żołądkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołądki dokładnie oczyścić, opłukać i zalać wodą, zagotować (gdy się zagotuje odlewam pierwsza wodę i zalewam czystą przegotowaną wodą). Dodać marchewkę, pietruszkę, selera, pora, liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk. Gotować pod przykryciem do miękkości ok. 1 godz. (w szybkowarze 40-50 min.) Na koniec dodać sól, pieprz, paprykę i podgotować jeszcze ok. 5 min. Odcedzić i pokroić żołądki.
    W drugim garnku gotujemy fileta z resztą warzyw aby powstał bulion. Ugotowanego fileta oraz warzywa kroimy. Bulion zostawiamy do podlania.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i szklimy, następnie dodajemy pokrojone żołądki, fileta oraz warzywa. Wszystko podlewamy bulionem i doprawiamy do smaku. Dusimy do miękkości..
    Odlewamy trochę gorącego buliony do małego garnuszka, dodajemy mąkę oraz śmietanę i dokładnie mieszamy aby nie zrobiły nam się grudki. Wlewamy do gulaszu i mieszamy aż zgęstnieje. Posypujemy np. natką pietruszki.
    Można go podać praktycznie ze wszystkim: z ziemniakami, kaszą, ryżem , świetnie też komponuje się z pieczywem. Dobrze doprawiony cudownie rozgrzeje w chłodne dni.
    Smacznego!

Porady

Fileta możemy również ugotwać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żołądki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować