Ten gulasz powstał na podstawie inspiracji z przepisu na Żołądki z curry z papryką cebulą i pieczarkami Ewity0007 obiecałam Ewie że go zrobię żołądki po swojemu i wstawię przepis oto on :)
Składniki:
- 70 dag żołądków drobiowych
- 2 cebule
- 25 dg pieczarek
- 1 puszka pomidorów krojonych ( dałam robione swoje w sosie własnym )
- 1 papryka
- 1 ząbek czosnku
- przyprawa do kurczaka złocista
- kilka płatków suszonej papryczki chili
- olej + 1 łyżka masła klarowanego
- pieprz sól
- 25 dag makaronu
Gulasz z żołądków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Cebulę pokroić w kostkę na głębokiej patelni dać olej i masło dodać cebulę chwilę zeszklić dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i żołądki
- wszystko razem podsmażyć dodać płatki chili i przyprawę do kurczaka zalać 1/2 l wody dusić pod przykryciem na małym ogniu aż żołądki zmiękną do odparowania wody i przysmażenia w razie konieczności dolać troszkę wody
2.- Gdy żołądki będą całkiem miękkie i dobrze podsmażone dodać pokrojoną w pióra drugą cebulę w kostkę paprykę i pieczarki pokrojone w ćwiartki zalać to wszystko pomidorami w puszce smażyć do odparowania wody i wszystko razem doprawić solą i pieprzem
3.- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu podawać z gulaszem można posypać posiekaną pietruszką do ozdoby
Komentarze