Gulasz z żołądków

0 (0 ocen)

Ten gulasz powstał na podstawie inspiracji z przepisu na Żołądki z curry z papryką cebulą i pieczarkami Ewity0007 obiecałam Ewie że go zrobię żołądki po swojemu i wstawię przepis oto on :)

Składniki:

  • - 70 dag żołądków drobiowych
    - 2 cebule
    - 25 dg pieczarek
    - 1 puszka pomidorów krojonych ( dałam robione swoje w sosie własnym )
    - 1 papryka
    - 1 ząbek czosnku
    - przyprawa do kurczaka złocista
    - kilka płatków suszonej papryczki chili
    - olej + 1 łyżka masła klarowanego
    - pieprz sól
    - 25 dag makaronu

Gulasz z żołądków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - Cebulę pokroić w kostkę na głębokiej patelni dać olej i masło dodać cebulę chwilę zeszklić dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i żołądki
    - wszystko razem podsmażyć dodać płatki chili i przyprawę do kurczaka zalać 1/2 l wody dusić pod przykryciem na małym ogniu aż żołądki zmiękną do odparowania wody i przysmażenia w razie konieczności dolać troszkę wody
  • 2. - Gdy żołądki będą całkiem miękkie i dobrze podsmażone dodać pokrojoną w pióra drugą cebulę w kostkę paprykę i pieczarki pokrojone w ćwiartki zalać to wszystko pomidorami w puszce smażyć do odparowania wody i wszystko razem doprawić solą i pieprzem
  • 3. - Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu podawać z gulaszem można posypać posiekaną pietruszką do ozdoby

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy