Gulasz z żołądków

4.5 (146 ocen)

Bardzo prosty i tani gulasz z żołądków, jedno z ulubionych dań mojego męża. Gulasz z żołądków podałam z kaszą jaglaną i ogórkiem konserwowym, było pysznie!

Składniki:

  • 0,5 kg żołądków drobiowych
    20 dag pieczarek
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 papryczka peperoncino
    1 łyżka musztardy
    100 ml śmietany 30%
    sól
    pieprz
    słodka papryka
    rozmaryn
    olej

Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z żołądków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podsmażanie żołądków 1. Żołądki umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż na odrobinie oleju. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, czosnek obierz posiekaj, dodaj do żołądków, podsmaż.
  • Dodanie pieczarek 2. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry, dodaj do żołądków, podsmaż. Gdy wszystko się podsmaży zalej gorącą wodą tak aby składniki były nią pokryte, dodaj papryczkę.
  • Gotowy gulasz 3. Gotuj pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż żołądki będą miękkie.
  • Smacznego! 4. Gdy żołądki zmiękną rozprowadź musztardę i przypraw do smaku. Gotuj chwilkę aby musztarda i przyprawy się rozprowadziły. Wlej śmietanę i gotuj aż sos się zredukuje. Smacznego!

Porady

Zamiast redukować sos możemy zagęścić go odrobiną mąki wymieszaną z zimną wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować