Bardzo sycący,rozgrzewający gulasz z warzywami na pewno w końcu przywoła wiosnę!,chociaż w Poznaniu od rana sypie śnieg i już dużo go jest:(
Składniki:
35-40 dag karkówki bez kości
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka przyprawy do gulaszu
2 cebule
1/2 żółtej papryki świeżej
1/2 czerwonej papryki świeżej
1 zielona szpiczasta papryka
1 duża marchewka
1 pietruszka
5 małych ziemniaków
1,5 łyżki koncentratu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pieprz
2-3 łyżki margaryny
2,5 szklanki wody
Gulasz z ziemniakami i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć,osuszyć i oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Pokroić w kostkę o boku 1 cm. Do miski wycisnąć sok z cytryny,dodać przyprawę do gulaszu wymieszać i wrzucić pokrojone mięso. Dokładnie wymieszać. Najlepiej dłonią, aby marynata dobrze wmasowała się w mięso. Przełożyć do pojemnika próżniowego,odessać powietrze i pozostawić na noc.
2.Drugi dzień: Zamarynowane mięso obsmażyć na łyżce margaryny na rumiano. Cebulę obrać i pokroić w pół plasterki i zeszklić na pozostałej margarynie (przygotować sobie większy garnek aby potrawę dobrze się mieszało). Ziemniaki obrać,umyć i także pokroić w pół plasterki. Do zeszklonej cebuli dodać koncentrat,słodką paprykę w proszku i półtorej szklanki wody,zamieszać a następnie wrzucić obsmażone mięso i ziemniaki. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości składników. W między czasie papryki umyć i pozbawić gniazd nasiennych. Żółta i czerwoną paprykę pokroić w kostkę średniej wielkości,a zieloną pokroić w pół plasterki. Marchewkę i pietruszkę obrać,umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie dodać wszystkie pokrojone warzywa,wlać szklankę wody i nadal dusić do miękkości wszystkich składników. Gdy wszystko będzie miękkie zdjąć garnek z ognia i doprawić pieprzem. Podawać gorące. Zapraszam i smacznego!
Komentarze