gulasz z ziemniakami

4.5 (186 ocen)

  • 2 godz.

bardzo lubię potrawy jednogarnkowe z uwagi na ich łatwość przygotowania

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego na gulasz
    2 duże cebule
    1 por
    ząbek czosnku
    małe marchewki
    10 pieczarek
    kilka małych ziemniaków
    3 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    liść laurowy
    ziele angielskie
    majeranek
    kminek mielony
    słodka i ostra papryka mielona
    łyżka ostrej musztardy
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mięso umyć, oczyścić , pokroić w kostkę, posypać papryką, majerankiem, kminkiem dodać musztardę, wymieszać i włożyć do lodówki na 1 godzinę. na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, mieszając smażyć aż mięso się zarumieni ze wszystkich stron. dodać posiekana cebulę, czosnek i pokrojoną białą część pora. posypać solą i pieprzem i smażyć aż cebula się lekko zrumieni. następnie podlać mięso szklanką wrzątku, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu aż mięso będzie miękkie. pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki. ziemniaki obrać, opłukać jeśli są małe- zachować w całości. pokrojone pieczarki i ziemniaki dodać do miękkiego już mięsa, dusić aż zmiękną ziemniaki ok. 15-20 minut. na koniec dodać małe marchewki, delikatnie wymieszać i doprawić do smaku. posypać koperkiem lub natką.

Porady

tym razem jak widać na zdjęciu ziemniaki ugotowałam osobno. ale z braku czasu polecam postępować według przepisu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować