bardzo lubię potrawy jednogarnkowe z uwagi na ich łatwość przygotowania
2 godz.
Składniki:
1 kg mięsa wołowego na gulasz
2 duże cebule
1 por
ząbek czosnku
małe marchewki
10 pieczarek
kilka małych ziemniaków
3 łyżki oleju
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek
kminek mielony
słodka i ostra papryka mielona
łyżka ostrej musztardy
Gulasz z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mięso umyć, oczyścić , pokroić w kostkę, posypać papryką, majerankiem, kminkiem dodać musztardę, wymieszać i włożyć do lodówki na 1 godzinę. na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, mieszając smażyć aż mięso się zarumieni ze wszystkich stron. dodać posiekana cebulę, czosnek i pokrojoną białą część pora. posypać solą i pieprzem i smażyć aż cebula się lekko zrumieni. następnie podlać mięso szklanką wrzątku, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu aż mięso będzie miękkie. pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki. ziemniaki obrać, opłukać jeśli są małe- zachować w całości. pokrojone pieczarki i ziemniaki dodać do miękkiego już mięsa, dusić aż zmiękną ziemniaki ok. 15-20 minut. na koniec dodać małe marchewki, delikatnie wymieszać i doprawić do smaku. posypać koperkiem lub natką.
Porady
tym razem jak widać na zdjęciu ziemniaki ugotowałam osobno. ale z braku czasu polecam postępować według przepisu.
Komentarze