Coś innego z wątróbki, a jednocześnie pożywnego na obiad.
60 min
Składniki:
50 dag wątróbki wieprzowej
średni por
2 cebule
słoik czerwonej papryki konserwowej
Przyprawy: przyprawa uniwersalna, szczypta tymianku, łyżka majeranku, łyżka papryki czerwonej słodkiej mielonej
4 łyżki mąki do zaprawienia sosu
olej do smażenia
Gulasz z wątróbki wieprzowej w sosie cebulowo- porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasze gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
Pora nacinamy. Rozchylamy liście i białą część kroimy w kosteczkę.
Cebulę obieramy i siekamy. Paprykę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę.
Wątróbkę myjemy, kroimy w plastry i oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy wątróbkę ok. 4 minut z obu stron. Odcedzamy. Przekładamy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody.
Cebulę smażymy na oleju i kiedy się zeszkli, wrzucamy wraz z tłuszczem do garnka.
Dodajemy pokrojonego pora i paprykę oraz przyprawiamy.
Dusimy na małym ogniu, aż wątróbka zmięknie ok. 30 minut.
Zaprawiamy mąką rozrobioną ½ szkl. wody. Zagotowujemy.
Gulasz podajemy z kaszą jęczmienną lub gryczaną, według upodobań smakowych.
Komentarze