Gulasz z wątróbki wieprzowej w sosie cebulowo- porowym

4.5 (200 ocen)

  • 60 min

Coś innego z wątróbki, a jednocześnie pożywnego na obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dag wątróbki wieprzowej
    średni por
    2 cebule
    słoik czerwonej papryki konserwowej
    Przyprawy: przyprawa uniwersalna, szczypta tymianku, łyżka majeranku, łyżka papryki czerwonej słodkiej mielonej
    4 łyżki mąki do zaprawienia sosu
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z wątróbki wieprzowej w sosie cebulowo- porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasze gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
    Pora nacinamy. Rozchylamy liście i białą część kroimy w kosteczkę.
    Cebulę obieramy i siekamy. Paprykę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę.
    Wątróbkę myjemy, kroimy w plastry i oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy wątróbkę ok. 4 minut z obu stron. Odcedzamy. Przekładamy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody.
    Cebulę smażymy na oleju i kiedy się zeszkli, wrzucamy wraz z tłuszczem do garnka.
    Dodajemy pokrojonego pora i paprykę oraz przyprawiamy.
    Dusimy na małym ogniu, aż wątróbka zmięknie ok. 30 minut.
    Zaprawiamy mąką rozrobioną ½ szkl. wody. Zagotowujemy.
    Gulasz podajemy z kaszą jęczmienną lub gryczaną, według upodobań smakowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować