Gulasz z szynki, ziemniaki i papryczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Gulasz z szynki wieprzowej podany z ziemniakami i marynowanymi papryczkami cherry.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • wieprzowa szynka 1,3 kg
    suszona włoszczyzna
    cebula połowa
    czosnek 3 ząbki
    domowa pasta rosołowa 1 łyżka
    liście laurowe 3 szt.
    ziele angielskie 10 szt.
    pieprz kolorowy do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
    sól do smaku
    mąka do zagęszczenia
    śmietana do zabielenia
    ziemniaki
    marynowane papryczki cherry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Gulasz

Gulasz z szynki, ziemniaki i papryczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymyte mięso kroimy w większą kostkę i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy, lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem, doprawiamy majerankiem i pieprzem i dusimy pod przykryciem do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 4 szklanki wody, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy mięso z cebulką będzie miękkie dodajemy do garnka z bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką, zabielamy śmietaną. Gotujemy kilka minut mieszając. W między czasie gotujemy ziemniaki. Podajemy na gorąco, ziemniaki polane sosem i z papryczkami cherry.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować