Gulasz z szynki wieprzowej z suszonymi grzybami i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby dokładnie płuczemy, następnie zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na godzinę do namoczenia.
Mięso kroimy w grubą kostkę i podsmażamy partiami na rozgrzanym oleju. Przekładamy mięso do garnka i na tym samym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w półpiórka. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dodajemy zeszkloną cebulę do mięsa. Dodajemy również pokrojone w paseczki grzyby. Zalewamy wodą z moczenia grzybów, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Dusimy pod przykryciem przez około godzinę.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa oraz przyprawy i dusimy jeszcze przez 40 minut.
Dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielką ilością sosu. Zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Przyprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze