Gulasz z szynki wieprzowej z suszonymi grzybami i warzywami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Smaczny i pożywny gulasz z szynki wieprzowej, suszonych grzybów, marchewki, papryki oraz selera. Doprawiony aromatycznymi przyprawami.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
    3-4 łyżki oleju rzepakowego
    2 cebule
    30 gram grzybów suszonych
    3 liście laurowe
    8 ziarenek ziela angielskiego
    6 ziarenek pieprzu
    200 gram marchewki
    150 gram selera
    1 papryka czerwona
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka papryki wędzonej
    2 łyżeczki papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    1 łyżeczka cząbru
    1/2 łyżeczki kminku
    1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z szynki wieprzowej z suszonymi grzybami i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dokładnie płuczemy, następnie zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na godzinę do namoczenia.

    Mięso kroimy w grubą kostkę i podsmażamy partiami na rozgrzanym oleju. Przekładamy mięso do garnka i na tym samym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w półpiórka. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

    Dodajemy zeszkloną cebulę do mięsa. Dodajemy również pokrojone w paseczki grzyby. Zalewamy wodą z moczenia grzybów, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Dusimy pod przykryciem przez około godzinę.

    Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa oraz przyprawy i dusimy jeszcze przez 40 minut.

    Dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielką ilością sosu. Zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Przyprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować