Gulasz z szynki w sosie z pesto

0 (0 ocen)

  • 30 min

Polecam gulasz w takim wydaniu każdemu i na każdą okazję. Wystarczy do tradycyjnego, prostego gulaszu dodać pesto i mamy niezwykle smaczną i oryginalną odsłonę tego dania :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    800 g szynki surowej
    200 g marchewki
    duża cebula
    ½ l gorącej wody
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    ¾ łyżki soli
    pieprz czarny mielony
    2 łyżki posiekanych liści selera
    olej do smażenia
    4 łyżeczki Pesto alla Genovese (klasyczne zielone pesto)
    do zaciągnięcia: 1/3 szklanki ziemnej wody + 2 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z szynki w sosie z pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do większego garnka.
  • 2. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki, wrzucamy do garnka z cebulą.
  • 3. Szynkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę.
  • 4. W misce mieszamy 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, sól i pieprz, wrzucamy pokrojone mięso i dokładnie mieszamy, następnie obsmażamy (z każdej strony) na rozgrzanym na patelni tłuszczu.
  • 5. Przekładamy do garnka z cebulą, dodajemy liście selera, wlewamy ½ litra gorącej wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 60 minut (od czasu do czasu mieszając).
  • 6. Po tym czasie gulasz zaciągamy zimną wodą wymieszaną z mąką pszenną i dusimy jeszcze 10-15 minut.
  • 7. Gotowy gulasz zdejmujemy z ognia, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy.

Porady

Podajemy np. z makaronem, ziemniakami, ryżem lub kaszą i dowolną surówką czy jarzynką:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować