Gulasz z szynki

5 (152 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dziś przeżyłam wstrząs po rozjaśnianiu włosów, a mianowicie dostałam silnego uczulenia nie dość że mnie wysypało to jeszcze spuchłam. Ale na szczęście wszystko dobrze się skończyło i obiad również przygotowałam może nie za specjalny ale właśnie taki zażyczyła sobie córka, a że szynkę miałam to dość szybko gulasz przygotowałam. Za kaszą gryczaną nie przepadam, zaś córka jest w tej właśnie kaszy zakochana to mamusia jej ugotowała.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,100 kg szynki wieprzowej,

    1,5 łyżki przyprawy do mięsa,

    3 łyżki oleju,

    3,5 szklanki wody przegotowanej zimnej ( szklanka poj. 210 ml ),

    2 łyżki suszonych warzyw,

    5 ziarenek ziela angielskiego,

    1 liść laurowy,

    0,5 łyżeczki przyprawy np. Doprawka.



    surówka z ogórka kiszonego :

    6 - 8 ogórków kiszonych,

    1 średnia cebula,

    szczypta soli,

    0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,

    3 łyżki oleju.
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gulasz 1. Przygotować szynkę, pokroić ją w kostkę dowolnej grubości. Następnie gdy już mamy pokrojoną szynkę w kostkę, posypać przyprawą do mięsa dodać olej i całość dokładnie wymieszać do połączenia się mięsa z przyprawą i olejem.
  • gulasz 2. Przygotowane wymieszane mięso z przyprawą przełożyć na dużą patelnię i obsmażyć je na rumiany kolor ( można lekko nawet przypalić wtedy lepszy będzie sos ). Jak już jest ładnie podsmażone wlać 3,5 szklanki wody, dodać suszone warzywa, ziela angielskie, liść laurowy oraz posypać przyprawą z solą kto jaką lubi. tak przygotowane dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu.
  • gulasz 3. W czasie gdy mięso dusi się z warzywami przygotować surówkę z ogórka kiszonego. Cebulę pokroić w drobną kostkę lekko posolić i ściskać aby zmiękła, ogórki również pokroić w kostkę posypać pieprzem, dodać olej i całość wymieszać.
  • gulasz 4. Jak już mamy surówkę przygotowaną. W międzyczasie sprawdzamy mięso na gulasz, gotowane - duszone na wolnym ogniu powinno być miękkie i woda powinna tak wyparować aby zrobił się sam w sobie sos ( my chcieliśmy rzadszy ale jak ktoś ma ochotę na gęstszy wystarczy dodać mąki i będzie bardziej gęsty ).
  • gulasz 5. Tak przygotowane mięso na gulasz podałam tak jak pisałam na początku z kaszą gryczaną oraz surówką z ogórka kiszonego. Każdy taki gulasz może podać z czym ma ochotę czy z kaszą jęczmienną czy z ziemniakami, decyzja należy do was.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować