Gulasz z szynką i bukietem warzyw

0 (0 ocen)

  • 50 min

Smaczny, zdrowy i kolorowy gulasz z szynką wieprzową i mnóstwem warzyw. Taki obiad świetnie rozgrzeje i doda energii w chłodne dni. Można go wielokrotnie odgrzewać, a jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.

  • 50 min

Składniki:

  • -0,5 kg szynki wieprzowej bez kości
    -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    -2 czerwone cebule
    -2 marchewki
    -2 ząbki czosnku
    -1 papryka czerwona
    -1 pęczek natki pietruszki
    -1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
    -1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
    -1 płaska łyżeczka ostrej, mielonej papryki
    -1/2 łyżeczki cukru
    -1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
    -pieprz
    -olej do smażenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gulasz z szynką i bukietem warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mięso, cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
  • 2 2. Cebulę i paprykę podsmażamy na rozgrzanym oleju przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wrzucamy mięso, posypujemy pieprzem i obsmażamy na rumiano.
  • 3 3. Dodajemy marchew pokrojoną w plasterki, chwilę przesmażamy, zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut.
  • 4 4. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat, przyprawę uniwersalną, słodką i ostrą paprykę. Mieszamy, dusimy 5 minut. Dodajemy posiekaną natkę, jeszcze chwilę gotujemy. Skrobię mieszamy z odrobiną wody i mieszając gulasz stopniowo wlewamy. Zagotowujemy. Gulasz podajemy z kaszą lub makaronem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować