Smaczny, zdrowy i kolorowy gulasz z szynką wieprzową i mnóstwem warzyw. Taki obiad świetnie rozgrzeje i doda energii w chłodne dni. Można go wielokrotnie odgrzewać, a jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.
Gulasz z szynką i bukietem warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso, cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
2.Cebulę i paprykę podsmażamy na rozgrzanym oleju przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wrzucamy mięso, posypujemy pieprzem i obsmażamy na rumiano.
3.Dodajemy marchew pokrojoną w plasterki, chwilę przesmażamy, zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut.
4.Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat, przyprawę uniwersalną, słodką i ostrą paprykę. Mieszamy, dusimy 5 minut. Dodajemy posiekaną natkę, jeszcze chwilę gotujemy. Skrobię mieszamy z odrobiną wody i mieszając gulasz stopniowo wlewamy. Zagotowujemy. Gulasz podajemy z kaszą lub makaronem. Smacznego!
Komentarze