GULASZ Z SOCZEWICY

0 (0 ocen)

  • 30 min

TO MÓJ ULUBIONY PRZEPIS NA WEGETARIAŃSKĄ POTRAWĘ.

  • 30 min

Składniki:

  • 200g soczewicy czerwonej
    1 duża papryka
    2 cebulę
    3 ząbki czosnku
    1 sztk. selera naciowego
    30 dag pieczarek
    3 marchewki
    puszka pomidorów krojonych
    3 łyżki mleka
    1 łyżka mąki
    1 łyżka carry czerwonej
    pietruszka
    sól
    pieprz

Gulasz z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. soczewicę namoczyć na pół godziny w zimnej wodzie, odlać wodę, gotować przez 15 min
  • 2. 2. na patelnię dodać 2 łyżki oleju poddusić 2 cebulę, seler naciowy pokrojone w kostkę, 3 ząbki czosnku.
  • 3. 3. po 10 min dodać paprykę pokrojoną w kostkę, 3 marchewki starte na grubych oczkach, dusić do miękkości
  • 4. 4. na koniec dodać pieczarki pokrojone, przyprawić solą, pieprzem, dodać 2 łyżki curry i posiekaną pietruszkę
  • 5. 5. wszystkie składniki z patelni dodajemy do soczewicy oraz puszkę pomidorów
  • 6. 6. na koniec podpraw z trzema łyżkami mleka z 1 łyżka mąki i gotować do zgęstnienia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy