GULASZ Z SOCZEWICĄ I MAKARONEM

0 (0 ocen)

  • 30 min

Połączenie makaronu z soczewicą i sosem pomidorowym na czerwonym winie tworzy fantastyczną całość rodzaju gulaszu albo gęstej zupy, której nawet fani mięsa się nie oprą.Ja jestem zachwycona – mam nadzieję, że i Wy będziecie!

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 3-4 porcje )

    * makaron conchiglie ( muszelki ) – ok. 200 g
    * duża cebula – 1 szt
    * czerwona soczewica – 200 g
    * czosnek – 2 ząbki
    * czerwone wio – 100 ml
    * bulion warzywny – 500 ml
    * passata / koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
    * świeża chili
    * oliwa z oliwek
    * sól, pieprz
    * parmezan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z soczewicą i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Makaron gotujemy al dente.

    Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posikaną drobno cebulę oraz papryczkę chili ( odrobinę ) , przesmażamy.

    Wrzucamy soczewicę oraz posiekany czosnek, mieszamy, zalewamy czerwonym winem i podgrzewamy ok. 2-3 minuty ( alkohol ma wyparować, a zostać posmak wina ).

    Wlewamy bulion warzywny, dodajemy passatę albo przecier. Doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i dusimy ok. 15 minut.

    Wrzucamy ugotowany al dente makaron, mieszamy , podgrzewamy i podajemy gorące z tartym parmezanem i świeżymi ziołami.

    Smacznego!

Porady

Jeśli chcecie , by danie było jeszcze bardziej sycące śmiało możecie dodać o niego kawałki pieczonego kurczaka!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować