Gulasz z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 13 godz. 2 min

Potrawa idealna na zimne wieczory

  • 13 godz. 2 min

Składniki:

  • 0,5 kg zielonej soczewicy
    1 kg szynki wieprzowej lub łopatki
    5 sporych ziemniaków
    2 papryki
    Cukinia
    3 marchewki
    Pietruszka
    Przyprawy : ostra papryka, słodka papryka, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
    Sos chilli (ja użyłam własnej produkcji)

Gulasz z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na kilkanaście godzin. Czerwonej nie trzeba aż tak długo moczyć. Przepłukać kilka razy.
  • 2. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso oraz marchewkę i pietruszkę. Gotujemy godzinę. Po tym czasie dorzucamy kostki ziemniaków i cukinii. Gotujemy kolejne 20 minut.
  • 3. Następnie wrzucamy pokrojoną paprykę oraz przyprawy. Gotujemy jeszcze 20 minut.

Komentarze

Podobne przepisy