Gulasz z serduszek "po węgiersku"

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mój pomysł na gulasz z serduszek inspirowany mięsnym gulaszem węgierskim. Danie jest pikantne i rozgrzewające, a dzięki temu jak jest przygotowane zasmakuje nawet tym, którzy za podrobami nie przepadają.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg serduszek z kurczaka
    1 duża marchewka
    200 g pieczarek
    1 czerwona cebula
    4 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
    1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
    1 łyżka vegety
    2 łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego
    sól i piprz

Gulasz z serduszek "po węgiersku" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz z serduszek "po węgiersku" 1. Serduszka umyć, oczyścić i zalać wodą tak by je zakrywała. Doda vegetę i gotować w szybkowarze ok 30 min.
    Pieczarki, cebulę i marchewkę obrać, a następnie pokroić niezbyt drobno. (w plasterki/półplasterki).
  • Gulasz z serduszek "po węgiersku" 2. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju rzepakowego i podsmażać warzywa i grzyby, aż się zrumienią.
  • Gulasz z serduszek "po węgiersku" 3. Na pozostałym oleju przesmażyć papryki w proszku, aż zyskają głęboką brązowo-brunatną barwę.
  • Gulasz z serduszek "po węgiersku" 4. Podsmażone warzywa i grzyby dodać do ugotowanych serduszek, następnie, dodać paprykę z patelni i koncentrat pomidorowy. Doprawić i dusić jeszcze ok 10 minut aż sos zgęstnieje. (sosu nie zagęszczamy mąką, jest wystarczająco gęsty). Podajemy z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy